fbpx
Ułatwienia
dostępności

Logo CA

km2025-1

Konkurs Kulinarny Polskie Potrawy Wielkanocne

Wielkanoc to święta radosne. Zmartwychwstanie to największa i najpiękniejsza tajemnica. Pielęgnowanie tradycji i obyczajów było i jest decydującym czynnikiem samozachowawczym naszej Kultury. Z obchodami Świąt Wielkanocnych w Polsce związanych jest wiele zwyczajów ludowych ,m.in.: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus- dyngus ,palma wielkanocna. Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych.

Goleniowski Dom Kultury serdecznie zaprasza do udziału w X konkursie „Polskie Potrawy Wielkanocne”, który odbędzie się w sobotę – 23 marca 2013 r. o godz.14:00 w siedzibie domu Kultury przy ul. Słowackiego 1 w Goleniowie.



Naszym pragnieniem jest ocalenie od zapomnienia potraw wyjątkowych, mało znanych, wręcz unikalnych, dlatego wszyscy uczestnicy proszeni są o zaprezentowanie potrawy wraz z jej przepisem. Swój udział, tak jak w latach ubiegłych mogą zgłaszać Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Szkoły Podstawowe, Gimnazja, Szkoły Gastronomiczne, restauracje, kawiarnie i inne instytucje oraz pojedyncze osoby, chcące zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w potrawach wielkanocnych.

Założenia organizacyjne konkursu:

1.Wszystkie potrawy oceniane będą tak jak dotychczas w czterech kategoriach:

  • Zupy wielkanocne

  • Potrawy z jaj

  • Ciasta i wypieki

  • Mięsa

2.Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu jedną potrawę w danej kategorii.

3.Każdy uczestnik przygotowuje i eksponuje swoje potrawy indywidualnie

4.Uczestnicy będą podzieleni na dwie kategorie:

- szkoły, koła gospodyń wiejskich, uczestnicy indywidualni

- restauracje, kawiarnie i zakłady gastronomiczne.

5. Potrawy oceniane będą przez jury, w którym znajdą się m.in. osoby z życia publicznego Goleniowa, władze gminy, powiatu, księża. Komisji przewodniczyć będzie jak co roku, p.Wiesław Kartasinski – Szef Kuchni Restauracji Hotelu Radisson..

6. JURY przy ocenie kierować się będzie następującymi kryteriami:

- ocena walorów smakowych

- ocena estetyki potrawy

- ocena wystroju stołu

7. Ilość miejsc w konkursie jest ograniczona.

 

Goleniowski Dom Kultury zapewnia : miejsce do podgrzania potraw, kuchnię elektryczną czteropalnikową z piekarnikiem, kuchenkę mikrofalową.

Godz. 14:00 – 15:30 praca jury, ustalenie wyników (część zamknięta – bez udziału publiczności),Godz. 15:30 -uroczyste ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, degustacja.

Wszelkich informacji udziela Wiola Pokucińska. Zgłoszeń do konkursu oczekujemy od Państwa do 21 marca 2013 r. pod numerem tel/fax 091/418 26 88, drogą elektroniczną Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript., lub osobiście w siedzibie Goleniowskiego Domu Kultury, ul. Słowackiego 1.

 

Newsletter

BMK

Dołącz do nas na FacebookuZobacz nas na YouTube

 

km2025-2

Centrum Informacji Kulturalnej i Turystycznej

Plac Bramy Wolińskiej 1

72 - 100 Goleniów

tel: 091 418 95 90

e-mail: cit@turystyka.goleniow.pl

 

Godziny otwarcia:

od 1 X do 30 IV - od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00-17:00

od 1 V do 30 IX - od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00-17:00,              w soboty w godzinach 10:00 - 14:00

Polecamy

 zpitzg-ina

Goleniowski Dom Kultury

ul. Słowackiego 1

72-100 Goleniów

tel. +48 91 418 26 88

e-mail: gdk@goleniow.pl

pl. Bramy Wolińskiej 1

72-100 Goleniów

tel. +48 91 418 95 90

 

Deklaracja dostępności