Wielkanoc to święta radosne. Zmartwychwstanie to największa i najpiękniejsza tajemnica. Pielęgnowanie tradycji i obyczajów było i jest decydującym czynnikiem samozachowawczym naszej Kultury. Z obchodami Świąt Wielkanocnych w Polsce związanych jest wiele zwyczajów ludowych ,m.in.: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus- dyngus ,palma wielkanocna. Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych.
Goleniowski Dom Kultury serdecznie zaprasza do udziału w X konkursie „Polskie Potrawy Wielkanocne”, który odbędzie się w sobotę – 23 marca 2013 r. o godz.14:00 w siedzibie domu Kultury przy ul. Słowackiego 1 w Goleniowie.
Naszym pragnieniem jest ocalenie od zapomnienia potraw wyjątkowych, mało znanych, wręcz unikalnych, dlatego wszyscy uczestnicy proszeni są o zaprezentowanie potrawy wraz z jej przepisem. Swój udział, tak jak w latach ubiegłych mogą zgłaszać Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Szkoły Podstawowe, Gimnazja, Szkoły Gastronomiczne, restauracje, kawiarnie i inne instytucje oraz pojedyncze osoby, chcące zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w potrawach wielkanocnych.
Założenia organizacyjne konkursu:
1.Wszystkie potrawy oceniane będą tak jak dotychczas w czterech kategoriach:
-
Zupy wielkanocne
-
Potrawy z jaj
-
Ciasta i wypieki
-
Mięsa
2.Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu jedną potrawę w danej kategorii.
3.Każdy uczestnik przygotowuje i eksponuje swoje potrawy indywidualnie
4.Uczestnicy będą podzieleni na dwie kategorie:
- szkoły, koła gospodyń wiejskich, uczestnicy indywidualni
- restauracje, kawiarnie i zakłady gastronomiczne.
5. Potrawy oceniane będą przez jury, w którym znajdą się m.in. osoby z życia publicznego Goleniowa, władze gminy, powiatu, księża. Komisji przewodniczyć będzie jak co roku, p.Wiesław Kartasinski – Szef Kuchni Restauracji Hotelu Radisson..
6. JURY przy ocenie kierować się będzie następującymi kryteriami:
- ocena walorów smakowych
- ocena estetyki potrawy
- ocena wystroju stołu
7. Ilość miejsc w konkursie jest ograniczona.
Goleniowski Dom Kultury zapewnia : miejsce do podgrzania potraw, kuchnię elektryczną czteropalnikową z piekarnikiem, kuchenkę mikrofalową.
Godz. 14:00 – 15:30 praca jury, ustalenie wyników (część zamknięta – bez udziału publiczności),Godz. 15:30 -uroczyste ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, degustacja.
Wszelkich informacji udziela Wiola Pokucińska. Zgłoszeń do konkursu oczekujemy od Państwa do 21 marca 2013 r. pod numerem tel/fax 091/418 26 88, drogą elektroniczną Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript., lub osobiście w siedzibie Goleniowskiego Domu Kultury, ul. Słowackiego 1.