fbpx

Konkurs kulinarny „Polskie potrawy wigilijne”

potrawy-wigilijne

Okres Świąt Bożego Narodzenia – w domach świętujemy wigilię, łamiemy się opłatkiem. Życzymy naszym bliskim , aby byli szczęśliwi, obdarowujemy się wzajemnie drobnymi prezentami na znak życzliwości i przyjaźni. Zapalamy świeczki na choince i kolędujemy.
Goleniowski Dom Kultury serdecznie zaprasza do udziału w XII konkursie „Polskie Potrawy Wigilijne”, który odbędzie się w niedzielę – 21 grudnia 2014 r. o godz.13:00 w siedzibie Domu Kultury przy ul. Słowackiego 1 w Goleniowie.
Zapraszamy do udziału Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Szkoły Podstawowe, Gimnazja, Szkoły Ponadgimnazjalne, Szkoły Gastronomiczne, restauracje, kawiarnie i inne instytucje oraz pojedyncze osoby.

Założenia organizacyjne konkursu:
1.Wszystkie potrawy oceniane będą tak jak dotychczas w czterech kategoriach:
• Zupy i barszcze
• Ryby
• Ciasta i wypieki
• Pierogi, uszka i inne
2.Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu do trzech potraw w danej kategorii.
3.Każdy uczestnik przygotowuje i eksponuje swoje potrawy indywidualnie.
4.Uczestnicy będą podzieleni na dwie kategorie:
- szkoły, koła gospodyń wiejskich, uczestnicy indywidualni
- restauracje, kawiarnie i zakłady gastronomiczne.
5. Potrawy oceniane będą przez jury w godz. 13:00-13:30. W godz. 13:30-14:30 uczestnicy konkursu mają obowiązek udostępnić publiczności swoje potrawy do degustacji. Komisji przewodniczyć będzie jak co roku, p. Wiesław Kartasiński – Szef Kuchni Restauracji Hotelu Radisson, pozostali członkowie to m.in. osoby z życia publicznego Goleniowa.
6. JURY przy ocenie kierować się będzie następującymi kryteriami:-* ocena walorów smakowych, *- ocena estetyki potraw, * - ocena wystroju stołu.
7. Nagrody. Podziału nagród dokona Goleniowski Dom Kultury. W konkursie przyznawane będą nagrody rzeczowe lub finansowe. Każdy uczestnik może otrzymać tylko jedną nagrodę. W przypadku otrzymania wysokiej ilości punktów kwalifikująych do nagrody w kilku kategoriach, uczestnik otrzymuje tylko jedną nagrodę o najwyższej randze. W przypadku otrzymania równej ilości punktów w strefie nagród (Grand Prix, I, II, III), przez więcej niż jednego uczestnika, organizator podaje do publicznej wiadomości uzyskane miejsce w trakcie ogłoszenia wyników.
8. Dyplomy. Po rozdaniu nagród, nagrodzeni uczestnicy mogą otrzymać dyplom do odbioru w GDK w terminie do 30 dni.
9. Ilość miejsc w konkursie jest ograniczona.
10. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo dokonywania zmian w regulaminie.
Goleniowski Dom Kultury zapewnia: miejsce do podgrzania potraw, kuchnię elektryczną czteropalnikową z piekarnikiem, kuchenkę mikrofalową.

Godz. 13:00 – 13:30 praca jury, ustalenie wyników (część zamknięta – bez udziału publiczności)
Godz. 13:30 – 14:30 udostępnienie publiczności potraw do degustacji.
Godz. 14:30 – ogłoszenie wyników, rozdanie nagród.

Wszelkich informacji udziela Wiola Pokucińska. Zgłoszeń do konkursu oczekujemy od Państwa do 18 grudnia 2014 r. pod numerem tel/fax 91 418 26 88, drogą elektroniczną Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript., lub osobiście w siedzibie Goleniowskiego Domu Kultury, ul. Słowackiego 1.

Pobierz: docRegulamin i karta zgłoszenia

Newsletter

colorart2020 modul

logo EKDUSBMK

Goleniowski Dom Kultury

ul. Słowackiego 1

72-100 Goleniów

tel. +48 91 418 26 88

e-mail: gdk@goleniow.pl

pl. Bramy Wolińskiej 1

72-100 Goleniów

tel. +48 91 418 95 90