fbpx
Ułatwienia
dostępności

Konkurs Kulinarny „ Polskie Potrawy Wielkanocne”

konkurs-potraw

Wielkanoc to święta radosne. Zmartwychwstanie to największa i najpiękniejsza tajemnica. Pielęgnowanie tradycji i obyczajów było i jest decydującym czynnikiem samozachowawczym naszej Kultury. Z obchodami Świąt Wielkanocnych w Polsce związanych jest wiele zwyczajów ludowych, m.in.: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, palma wielkanocna. Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych.
Goleniowski Dom Kultury serdecznie zaprasza do udziału w XII Konkursie „Polskie Potrawy Wielkanocne", który odbędzie się w sobotę – 28 marca 2015 r. o godz.14:00 w siedzibie Domu Kultury przy ul. Słowackiego 1 w Goleniowie.
Swój udział, tak jak w latach ubiegłych mogą zgłaszać Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Szkoły Podstawowe, Gimnazja, Szkoły Ponadgimnazjalne, Szkoły Gastronomiczne, restauracje, kawiarnie i inne instytucje oraz pojedyncze osoby, chcące zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w potrawach wielkanocnych.

Założenia organizacyjne konkursu:
1.Wszystkie potrawy oceniane będą tak jak dotychczas w czterech kategoriach:

  • Zupy wielkanocne
  • Potrawy z jaj
  • Ciasta i wypieki
  • Mięsa

2.Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu do trzech potraw w danej kategorii.
3.Każdy uczestnik przygotowuje i eksponuje swoje potrawy indywidualnie.
4.Uczestnicy będą podzieleni na dwie kategorie:

  • szkoły, koła gospodyń wiejskich, uczestnicy indywidualni
  • restauracje, kawiarnie i zakłady gastronomiczne.

5. Potrawy oceniane będą przez jury w godz. 14:00-14:30. W godz. 14:30-15:30 uczestnicy konkursu mają obowiązek udostępnić publiczności swoje potrawy do degustacji. Komisji przewodniczyć będzie jak co roku, p. Wiesław Kartasiński – Szef Kuchni Restauracji Hotelu Radisson, pozostali członkowie to m.in. osoby z życia publicznego Goleniowa.
6. JURY przy ocenie kierować się będzie następującymi kryteriami:-* ocena walorów smakowych, *- ocena estetyki potraw, * - ocena wystroju stołu
7. Nagrody. Podziału nagród dokona Goleniowski Dom Kultury. W konkursie przyznawane będą nagrody rzeczowe lub finansowe. Każdy uczestnik może otrzymać tylko jedną nagrodę. W przypadku otrzymania równej ilości punktów strefie nagród (Grand Prix, I, II, III), przez więcej niż jednego uczestnika, organizator podaje do publicznej wiadomości uzyskane miejsce w trakcie ogłoszenia wyników. Organizator przyznaje nagrodę danemu uczestnikowi, tylko jedną o najwyższej randze.
8. Dyplomy. Po rozdaniu nagród, nagrodzeni uczestnicy mogą otrzymać dyplom do odbioru w GDK w terminie do 30 dni.
9. Ilość miejsc w konkursie jest ograniczona.
10. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w regulaminie.
Goleniowski Dom Kultury zapewnia: miejsce do podgrzania potraw, kuchnię elektryczną czteropalnikową z piekarnikiem, kuchenkę mikrofalową.

Plan dnia konkursowego:

  • Godz. 14:00 – 14:30 praca jury, ustalenie wyników (część zamknięta – bez udziału publiczności)
  • Godz. 15:30 -ogłoszenie wyników, rozdanie nagród

Wszelkich informacji udziela Wiola Pokucińska. Zgłoszeń do konkursu oczekujemy od Państwa do 26 marca 2015 r. pod numerem tel/fax 91 418 26 88, drogą elektroniczną Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. lub osobiście w siedzibie Goleniowskiego Domu Kultury, ul. Słowackiego 1.

Do pobrania: docRegulamin i karta uczestnika konkursu "Polskie Potrawy Wielkanocne 2015"

Newsletter

colorart2020 modul

logo EKDUSBMK

Goleniowski Dom Kultury

ul. Słowackiego 1

72-100 Goleniów

tel. +48 91 418 26 88

e-mail: gdk@goleniow.pl

pl. Bramy Wolińskiej 1

72-100 Goleniów

tel. +48 91 418 95 90

 

Deklaracja dostępności